Scurtmetraje studențești
Titlu/ Regizor/ Țara Synopsis
Te mai uiți și la om / Ana-Maria Comănescu / România / 23’ Radu și Mădălina, tineri îndrăgostiți, călătoresc cu mașina. Pe drum, iau cu ei un autostopist care le devine simpatic.
What happens in your brain if you see a Ger­man word like...? / Zora Rux / Germania / 6’ O călătorie suprarealistă în lumea unui cuvânt german extrem de lung.
Post / Bogdan Maraloiu / România / 11’ “Post” prezintă povestea a doi tineri dintr-un sat uitat de lume prinș în încercarea de a fura o gâscă. Pentru ca hoții să-și primească pedeapsa cuve-nită, aceștia sunt aduși în fața persoanei cu cea mai mare autoritate din sat, preotul. Imediat, se organizează, în curtea casei preotului, o comisie formată din preot, primar si dascăl pentru a de­cide soarta hoților. Dar comisia nu prea știe după ce lege trebuie să se ghideze pentru a da pedeap­sa. Un singur lucru e cert, trebuie să se grăbească pentru că se apropie Postul Paștelui, iar în timpul postului, spune preotul, nu se pot aplica pedepse.
The Mirror System / Eva Zornio / Elveția / 18’ Imagini care evadează dintr-un vis - o pădure neobișnuită compusă din neuroni, în care tânăra regizoare rătăcește în fiecare noapte; un vis care aduce împreună creierul, cinematografia, amin­tirile și experimentele științifice. Regizoarea încearcă să înțeleagă legătura ce se creează între neuroștiințe și filme. Scurt-metrajul este o incur­siune poetică în interiorul Sistemului Oglindă, mecanismul neuronal prin care oamenii sunt ca­pabili sau nu să simtă empatie pentru ceilalți, fie în viața reală, fie pe ecran.
Plan B / Simona Sava / România / 10’ Un cuplu căsătorit se întoarce dintr-o excursie la ski împreună cu fiica lor de 7 ani. Părinţii ei sunt destul de încordaţi şi nu este prima dată când Miruna îi aude certându-se. Inocentă, ea încearcă să îi împace, însă regulile jocului său nu funcţionează în viaţa reală.
Lighta / Andrej Gregorčok / Slovacia / 11’ Lighta este un beculeț. Locuiește în casa unui meșter creator de modele și este unica sursă de lumină. Într-o zi, meșterul aduce în cameră un nou rival. Lighta hotărăște să lupte pentru locul ei.
100 de apeluri nepreluate / Andra Tarara / România / 6’ După o ceartă de cuplu, Ea pleacă într-o călătorie la mare, în jurul datei de 1 mai. Ajunge acolo cu câteva zile înainte, când stațiunile sunt înca goale, în pregatire pentru sezon. Buldozerele nivelează nisipul, oamenii așează terasele, parcurile de distracții, plajele și coastele sunt goale. Apoi în­cepe să se adune lumea, iar Ea să se integreze în aglomerație. Dar lipsa persistă.
Amniotic / Bianca Rotaru / România / 25’ Ema, o adolescentă de 16 ani trebuie să ia decizii importante în ceea ce o privește: între doi bărbați, între răzbunare și resemnare, între neasumare și responsabilizare. Fiecare pas o duce mai aproape de o mare alegere, care îi poate schimba viața și o obligă să se maturizeze. Până în final realizează că nu există decât o singură cale.
De sfeștanie / Tudor Botezatu / România / 11’ Un cuplu tânăr, obișnuit, își începe ziua cu sex matinal și planuri pentru mai târziu. Amândoi sunt egoiști, autoritari și încearcăsăse păcăleascăunul pe celălalt, însădoar unul din ei va câștiga partida dovedind căoricât de elaborat ar fi planul... fărăcheie nu se poate ieși.
O noapte în Tokoriki / Roxana Stroe / România / 18’ Într- discotecă improvizată cu numele de “Tokori­ki”, întregul sat sărbătorește majoratul Geani­nei. Prietenul ei și Alin îi vor face un cadou total neașteptat, pe care nimeni nu îl va uita prea curând.
Inferno / Rico Mahel / Germania / 17’ Erik suferă de coşmaruri cumplite şi visează cu ochiii deschişi. E bântuit de imaginile unui infern apocaliptic –un foc imens care nu lasă nimic în urma lui. O terapeută încearcă să afle ce va distruge de fapt acest foc. Ea îi face lumină în cele mai adânci unghere ale sufletului.
The house in the envelope / Sanela Salketic / Germania, Turcia /17’ Un an după moartea tatălui ei, Leyla se decide să îşi viziteze familia în Istanbul, iar aici pune aceleaşi întrebări pe care tatăl ei le pusese acum 30 de ani. Dar bunica sa nu vrea să vorbească de problemele familiei, iar bunicul nu este acasă. Un şofer de taxi vorbăreţ o ajută nu doar să îşi găsească bunicul, ci să aibă parte şi de un moment special împreună.
Apartament interbelic, în zonă superbă, ultracentrală / Sebastian Mihăilescu / România /19’ Filmul îl urmăreşte pe Radu, acasă, încercând să-şi dea seama de progresul pe care îl face soţia lui în tentativa de-a vinde maşina familiei. Povestea este spusă din punctul lui Radu de ve­dere, redându-i starea de anxietate în timp ce urmăreşte telefoanele Ioanei.
 
Proiecție Scurtmetraje
Titlu/ Regizor / Țara Synopsis
Le mur et l’eau / Alice Fargier / Elveția / 24’ Copilărie și maturitate, fii și tați: după ce a urmărit filmul The Kid with a Bike, un băiat de 11 ani dintr-o familie adoptivă își trimite gândurile legate de subiectul filmului regizorului Luc Dardenne. Așa începe un dialog la distanță. Apar în discuție poezia pedagogiei și pedagogia po­eziei. Rezultatul este un film surprinzător, care pune într-o nouă lumină cinematografia, ca in­strument al libertății.
40 de zile / Sorin Tănase / România / 22’ Trei studenți petrec un weekend la țară. După ce își joacă diferite feste, au parte de o experiență inexplicabilă, pe care cu greu o vor depăși.
Shoot Granny / Olivier Kowalczyk, Gregoire Morel / Spania / 6’ Shoot Granny sau atunci când ceea ce pare a fi un simplu ceai între trei doamne în vârstă se dovedește a fi începutul unei seri la fel de amuzantă și plină de viață ca cele ale nepoților...
Counsellor / Venetia Taylor / Australia / 2’ Femeia aceasta are nevoie de ajutor. O comedie foarte scurtă despre regret.
Venice / Venetia Taylor / Australia / 4’ Josh locuieşte în Veneţia, Mum în Sydney. Josh nu înţelege globe-trotterii, Mama nu înţelege Skype.
South Pole / Emin Akpinar / Turcia / 5’ Mushin este un simplu pensionar. Trăiește într-o casă veche împreună cu soția lui. Într-o zi, utân­du-se la știri, observă o fotografie cu el pe ecran. Prezentatorul susține că Mushin este conducător într-un grup terorist și că urmează să fie ucis în timpul protestelor din acea zi.
I’ve just had a dream / Javier Navarro / Spania / 8’ Irene are opt ani și tocmai s-a trezit dintr-un vis înfricoșător.
Trial & Error / Antje Heyn / Germania / 6’ Un film despre un nasture de cămaşă pierdut, mătuşi perfecţioniste, pisici ocupate, papagali perplecşi –şi un prieten demult pierdut.
4:15 P.M. Sfârșitul lumii / Gabi Virginia Șarga, Cătălin Rotaru / România / 15’ Filmul spune povestea unei întâlniri tulburătoare dintre un curier şi un autostopist. Când acesta din urmă îl avertizează că sfârşitul lumii este aproape, curierul îl ia drept nebun, fără să ştie că întâlnirea cu el îi va schimba total viaţa.
Violare de domiciliu / Sînziana Nicola / România / 19’ Într-o dimineață, după o aventură de o noapte, Oana se întoarce acasă și realizează ca cineva i-a spart apartamentul. Își dă seama că din aparta­ment nu lipsesc decât laptopul și câinele ei, exact elementele care o definesc, într-un fel sau altul. Fil­mul chestionează limita fină dintre independență și singurătate.
Wintry Spring / Mohamed Kamel / Egipt / 16’ Nour este o elevă care trăiește împreună cu tatăl ei. Ea trece printr-o criză la venirea neașteptată a pubertății, neputând să discute cu tatăl ei schim­barea prin care trece. Tatăl ei nu înțelege, ceea ce duce la creșterea tensiunii dintre ei.
Une bonne affaire / Laurent Ardoint, Stephane Duprat / Franța / 10’ Roger Martin este un detectiv privat total falit. O femeie îi cere să îl verifice pe soţul ei pe care îl suspectează că o înşală.
Camping with Ada / Ina Lerner Grevstad / Norvegia / 15’ Ada refuză să îşi accepte viitorul ca prostituată, dar poate ea să îşi evite destinul? Românca Ada îşi petrece vara ca prostituată cu mătuşa ei într-un camping din Norvegia. Când o întâlneşte pe Henriette, o fată de aici de vârsta ei, trăieşte o parte din visul său pentru o viaţă diferită şi mai bună. Refuză să accepte realitatea, dar după ce se lasă noaptea, cele două lumi se ciocnesc.