Corbu este o comună în Județul Constanța, formată din satele Corbu (reședința comunei), Luminița și Vadu. Este o localitate rurală mare, cu o populație de peste 5000 de locuitori, majoritatea de naționalitate română, cu un grup minoritar constituit din bulgari, maghiari, germani, turci etc.

Localitatea oferă numeroase posibilități de agrement (sporturi nautice, pescuit, circuite motocross/ATV, ciclism), precum și acces direct către obiective turistice majore precum Delta Dunării, Constanța, Cetatea Histria sau Cetatea Enisala. Din punct de vedere peisagistic, teritoriul localității face parte din zona litoralului Mării Negre (plajă cu o lungime de peste 6 km), fiind înconjurat de zone de protecție naturală: Delta Dunării, complexul lacustru Istria – Nuntași – Tuzla, lacul Tașaul, lacul Corbu etc. Zona beneficiază de peisaje pitorești, însoțite de floră și faună caracteristice.

Plaja Corbu face parte din Grindul Chituc din Rezervația Biosferei Deltei Dunării. Este o plajă virgină, care se întinde pe o distanță de aproximativ 20 de km. Plaja se află la 8 km de stațiunea Mamaia spre nord, în imediata vecinătate a comunei Corbu. Chiar în dreptul indicatorului de intrare în comuna Corbu, se face un drum betonat la dreapta ce duce direct la plajă.

În timpul zilei, vă puteți delecta cu numeroase activități: windsurfing și kitesurfing (există și o școală în Mamaia Nord - mai multe informații aici și aici); scufundări și snorkeling; birds watching; circuite ATV și motorcross. Sau puteți să stați la plajă, pur și simplu și să vă bucurați de mare.
Seara, o magie cuprinde apa întunecată: se aprind mii de luminițe, asemenea unor licurici de mare ce plutesc agale. Marea seamănă cu cerul înstelat, numai bun de fotografiat cu un timp mare de expunere.

Ținem să vă atragem atenția asupra importanței includerii acestei plaje în Rezervația Biosferei Deltei Dunării. Există un set de reguli pe care le veți găsi afișate la intrarea pe plajă - vă rugăm să le respectați.

Vă rugăm să nu aprindeți focuri pe plajă, să nu lăsați în urmă gunoaie (inclusiv mucuri de țigară), și să nu campați pe plajă. În plus, este necesar un permis de acces (mai multe informații aici și aici).

Vă recomandăm să veniți cu loțiune de protecție UV în timpul zilei, iar seara cu soluții împotriva țânțarilor.

Lacul Corbu face parte din complexul lacustru Tașaul-Corbu. Aceasta este o zonă de protecție specială avifaunistică, situată în apropierea localității Corbu. Lacul are o lungime de 4,5 km (nord-sud). Este un lac liniștit la suprafață, prietenos, mângâiat de un vânticel plăcut ce-i face micile valuri să danseze. Cu puțin noroc, puteți surprinde păsările protejate care au cuiburi în zonă și își petrec toată ziua pe lac. Lacul mai poate fi admirat și de la cherhanaua Tașaul situată pe malul dinspre Năvodari, unde veți găsi pește proaspăt, fructe de mare apetisante și tot felul de bunătăți (recomandăm!).

Pentru pescarii amatori și profesioniști, puteți găsi o fermă piscicolă și facilități competiționale dezvoltate pentru susținerea pescuitului recreativ/sportiv.
Găsiți mai multe informații aici.

Cei pasionați de fotografie vor putea surprinde cadre de invidiat de pe malul lacului, la golden-hour.

Important - nu deranjați păsările!
Vă recomandăm să aveți la voi în timpul zilei loțiune de protecție solară, iar seara soluții împotriva țânțarilor.

 

Plaja Vadu se află la aproximativ 10 km de Corbu. În drum spre ea, veți trece prin satul Vadu și pe lângă fosta Întreprindere de Metale Rare. Drumul este anevoios, cu cratere și plăci de beton, apoi nisip, în timp ce traversați grindul. Dar locul este deosebit și merită fiecare groapă. Plaja este renumită ca având cea mai curată apă de pe litoralul românesc.

Peisajul dintre sat și plajă seamănă cu cel din unele zone secate din Deltă – pajiște arsă de soare, pete de apă și păsări specifice acestei zone. Plaja nu are o faleză înaltă, ca la Corbu. După ce treceți de arbuștii încăpățânați să crească în solul nisipos, se ivește o iarbă lungă și aspră din nisipul argintiu. Apoi, nisipul devine fin și este presărat cu tot felul de cochilii multicolore. Apa nu este deloc adâncă, este limpede și are temperatura perfectă pentru o baie răcoritoare.

Plaja Vadu are un aer boem și un farmec aparte. Așteptați-vă la un loc sălbatic și izolat, fără semnal la mobil, șezlonguri, localuri, muzică sau toalete.
Pe plajă veți găsi multă liniște, veți fi departe de oameni, de orice gânduri stresante și vă veți putea bucura în voie de natură.

Vă recomandăm să veniți cu bicicletele până aici, să nu uitați loțiunea de soare și să nu zăboviți până la atacul de seară al țânțarilor.
Nu uitați să vă luați permisul de acces (detalii aici) și să respectați regulile de bună-purtare ale Deltei - nu lăsați nicio urmă (fără campare, fără focuri, fără gunoaie uitate pe plajă!).

Histria a fost o colonie greacă pe țărmul dobrogean al Mării Negre, întemeiată în secolul VII î. Hr. de către coloniștii din Milet, fiind cea mai veche colonie din vestul Pontului Euxin. A fost locuită 14 secole, până în secolul VII d. Hr. În perioada ei de vârf a avut până la 25.000 de locuitori și monedă proprie. Cetatea a fost abandonată după marea s-a retras, dând naștere unui lac. Astfel, portul a fost blocat și activitățile economice s-au redus, ducând la decăderea așezării.

Puteți vizita situl arheologic de la Histria și Muzeul de Arheologie, unde veți găsi numeroase piese de arheologie greacă, romană, bizantină, provenind din cercetările de la Histria și din împrejurimi (amfore, inscripții, vase, podoabe, basoreliefuri).

Recomandăm Histria pentru o inedită lecție de istorie și pentru peisajul deosebit. Zumzetul specific zonei este de neuitat: părăsiți situl și coborâți pe malul lacului Sinoe, așezați-vă pe bolovani și închideți ochii: ascultați vuietul lacului ce a luat locul mării. Apoi, deschideți ochii și lăsați-vă încântați de verdele de jad al lacului, presărat pe margini cu imortele și păsări acvatice, și tot felul de făpturi simpatice.

La nevoie, vă puteți potoli foamea și setea la cherhanaua de lângă situl arheologic.


Hai cu noi!

Vineri, 17 august Arkadia organizează o excursie cu bicicleta la Cetatea Histria! Excursia include un tur ghidat al cetății, gratuit pentru spectatorii Arkadia ShortFest. Numărul participanților este limitat.
Mai multe detalii

Constanța | Despre | Trip Advisor
Constanța este unul dintre cele cele mai vechi orașe atestate de pe teritoriul României. Prima atestare documentară datează din 657 î.Hr. când pe locul actualei peninsule (și chiar sub apele de azi, în dreptul Cazinoului) s-a format o colonie greacă numită Tomis. Localitatea a fost cucerită de romani în 71 î.Hr. și redenumită Constantiana după sora împăratului Constantin cel Mare. În cursul secolului XIII Marea cea mare (cum era denumită atunci Marea Neagră) a fost dominată de negustorii italieni din Genova care au ajutat la dezvoltarea orașului. Ulterior, Constanța a suferit un declin sub conducerea otomană, devenind un simplu sat locuit de pescari greci și de crescători tătari de cai și oi. Localitatea a redevenit oraș după construirea căii ferate Cernavodă-Constanța și a portului, în 1865, pentru exportul grânelor românești. După Războiul de Independență (1877-1878), când Dobrogea a devenit parte a Regatului României, Constanța, principal port al statului, a crescut continuu, deținând acest rol până astăzi.

Delta Dunării | Despre | Trip Advisor
Aflată în mare parte în Dobrogea, România și parțial în Ucraina, este a doua ca mărime și cea mai bine conservată dintre deltele europene.

Delta Dunării a intrat în patrimoniul mondial al UNESCO în 1991, fiind clasificată ca rezervație a biosferei la nivel național în România și ca parc național în taxonomia internațională a IUCN. Aceasta se suprapune atât siturilor de importanță comunitară Delta Dunării (sit SCI) și Delta Dunării (zona maritimă); cât și ariilor de protecție specială avifaunistică Beștepe - Mahmudia și Delta Dunării și Complexul Razim - Sinoie.

Situl Delta Dunării (începând din 21 mai 1991) este protejat prin Convenția Ramsar (The Ramsar Convention on Wetlands) ca zonă umedă de importanță internațională.

Podgoria Murfatlar | Despre | Trip Advisor
Încă din antichitate, localnicii din Dobrogea cultivau pe aceste terenuri viţă de vie. Anual se culeg 25.000 de tone de struguri din care rezultă 18 milioane de litri de vin, aproape echivalentul unui litru de vin pt fiecare român. Câteva mii de oameni muncesc din primăvară până toamna târziu la culesul viei.

Atracţia principală a domeniului viticol Murfatlar este crama. Crama adăposteşte aproape 40 de ani de tradiţie. Sticlele prăfuite stau cuminţi, stivuite pe rafturi. Sunt o mulţime de arome aici. Unele fine, delicate, proaspete, altele mai grele, puternice, pline de personalitate. Toate se îmbină în armonie deplină şi formează licori din cele mai subtile.

Ansamblul Rupestru Murfatlar | Despre | Trip Advisor
În apropierea oraşului Murfatlar se află Complexul rupestru Basarabi-Murfatlar, ansamblu rupestru format din şase bisericuţe, câteva încăperi, galerii şi morminte creştine, toate cioplite în masivul de cretă. Complexul, format din camere si galerii, este săpat într-un deal de cretă din apropierea carierei de extragere a cretei din localitatea Murfatlar, in imediata vecinătate a gării. Acesta se află la o distanță de 15 kilometri de litoralul Mării Negre, pe malul drept al Canalului Dunăre – Marea Neagră.

Cheile Dobrogei | Despre
Rezervația Cheile Dobrogei, se întinde pe o suprafaţă de 285 de hectare, speciile de fosile care se găsesc în pereţii calcaroşi fiind unice în ţară şi perfect conservate. Formaţiunile muntoase din zonă sunt foste recifuri coraliere ale Mării Thetis. Începând cu localitatea Mihail Kogălniceanu, de-a lungul şoselei până în localitatea Ramnicu de Jos, se desfăşoară Cheile Dobrogei. Peisajele sunt de o frumuseţe rară - şanţuri naturale şi chei brăzdează malurile abrupte ale văii, peşteri săpate în calcar, precum "La Adam" şi "Peştera Liliecilor" cu specii de plante deosebite, dar şi descoperiri arheologice importante.